szerda , 19. február 2020
skhu
Címlap / Kultúra / „Népeimhez!” Történetek a nagy háborúból – időszaki kiállítás

„Népeimhez!” Történetek a nagy háborúból – időszaki kiállítás

Výstava „Mojim národom!” Príbehy z veľkej vojny

Ezúttal a Galántai Honismereti Múzeum ad otthont a „Népeimhez!” Történetek a nagy háborúból című vándorkiállításnak. A tárlat november végéig tekinthető meg a Galántai Honismereti Múzeum kiállítótermében.  A kiállítás megnyitójára május 21-én került sor a galántai reneszánsz kastélyban, melyet Mgr. Jarábik Gabriella, a SZNM-A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója nyitott meg. A résztvevők PhDr. Novák Veronika, PhD., a Vágsellyei Levéltár vezetője előadásában meghallgatták Az első világháború és a galántai régió című tematikus előadást.

Az első világháború történetét bemutató a „Népeimhez!” Történetek a nagy háborúból című vándorkiállítás a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma sikeres pályázatának az eredménye. A munka megvalósításának folyamata még 2013-ban egy országos méretű gyűjtéssel kezdődött egy digitalizációs kampánnyal, amely a még fellelhető első világháborús dokumentumok és emlékek feltérképezésére irányult.

A vándorkiállítást két nagy egység alkotja. Az első rész konkrét személyes sorsokon, családi történeteken keresztül enged bepillantást az világháború eseményeibe.  A szereplők között találunk tiszti akadémiát végzett hivatásos katonát, ismert irodalmárt, helytörténészt, egyszerű gazdálkodót, vagy szakmunkást.

A tárlat második fele, nyolc darab tematikus egységből álló, hagyományosnak mondható kiállítás, amely gazdag múzeumi tárgyi anyaggal van ötvözve. Az első világháború kronológiai és tematikus megközelítése mellett bemutatásra kerülnek a mai Szlovákia területéhez kapcsolódó események, mint a csallóközi 1. világháborús hadifogolytáborok, vagy a „keleti orosz betörés”.

A harctéri légkört idéző installációk közé a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetnek köszönhetően a kiállításon vetítésre kerülnek 1. világháborúval kapcsolatos értékes, archivált filmfelvételek.

Diákok számára előkészítettünk egy rövid előadást az első világháború történéseiről, bepillantunk 8 katona élettörténetébe, és egy érdekes munkalappal, kiállítással kapcsolatos rejtvényekkel készülünk.

Próbálja újra

Dr. Csernus Imre előadása: A múlt fogságában

Életünk egyes szakaszait az illúziók és a nosztalgia jellemzik. Ez jelen lehet a már folyamatban …